fbpx

Doelgericht

Werken naar een doel, lijkt heel logisch en dat is het ook. Kan dat dan ook als je nog geen duidelijk doel voor ogen hebt of als je niet weet hoe dat er dan uitziet? Deze vraag krijg ik regelmatig. Vooral omdat de vraag vaak is, wat wil ik nu eigenlijk? Maar wat is dan het doel? Eigenlijk is dat de eerste vraag. Is een nieuwe functienaam het ultieme doel of is het doel om vrijheid te voelen of om financieel onafhankelijk te worden of… Zoveel mensen, zoveel doelen.

De eerste keer dat ik echt bewust bezig ben geweest met doelgericht werken was toen ik ging afvallen. Na 2 kinderen te hebben gekregen en het hebben van maat 44 was ik niet meer blij met mijn lijf, ik wilde afvallen. Wat ik precies wilde wist ik eigenlijk niet, maat 36 of 10 kilo eraf, ik had er geen concreet idee daarbij. Wanneer zou ik echt blij zijn? Bij een online afvalcursus kreeg ik de opdracht om dit te gaan visualiseren. De vraag was hoe ik mezelf zag als ik mijn doel bereikt had. Dat was makkelijker voor mij. Ik wilde een bepaalde jurk passen, een mooi, groen en wat strakker jurkje. Of dat nu was in maat 36 of maat 40… dat was niet concreet, maar ik wist wel dat het moest staan en ik moest mezelf er lekker in voelen. Dat werd mijn doel. Ik heb een plaatje van de jurk op een vel papier geplakt en ik kreeg er een gevoel bij. Regelmatig kon ik er even naar kijken en bedenken waarom ik onder andere de chips liet staan doordeweeks. Het werkte! Met mijn doel in mijn achterhoofd ging ik van 44 naar 38, kon ik dat ene jurkje aan trekken en wat belangrijker was, ik voelde me er prettig in! Dat was het gevoel wat ik kon oproepen bij het plaatje wat ik mezelf had voorgesteld. Yes! Doel bereikt.

Doel bereikt! Niet mijn “doeljurk” wel het doel gevoel 😉   

Doelstellingen geven richting aan je leven. Dat kan groot, klein, in je privé leven en in je loopbaan! Een doel stellen helpt altijd.

Hoe bepaal je nu die doelen? Enkele tips om doelen te stellen:

  1. Durf te fantaseren en durf te dromen;
    Stel jezelf hierbij vragen als; wat zal ik doen als alles lukt, als ik 1 miljoen wint, als ik mijn eigen lijf kan kiezen, als ik zelf kan bepalen hoe ik iets organiseer.

2. Maak het concreet;

-Hoe ziet het eruit? Hoe ziet de omgeving eruit? Wat voor soort mensen werk je mee of voor? Werk je op kantoor, buiten, steeds ergens anders? Hangt er een schilderij achter je, of een raam of collega’s. Hoe eindig je een werkdag? Met een borrel met collega’s of alleen in alle rust? Zie jij jezelf al liggen met een cocktail in je hand na een lange werkdag? Of lekker een stukje rijdend in de auto met je lievelingsmuziek op?

-Wat doe je? Gebruik je je handen, je hoofd, je stem, je voeten en hoe dan?


-Wat gebeurt er dan? Veranderen er zaken, luisteren er mensen naar je, worden er mooie dingen gemaakt…?

-Wat hoor je dan? Hoor je het rustige geluid van typende mensen, zingende vogels, lachende kinderen, of…?

-Wat voel ik dan? Voel je de rust die je hebt als je doel bereikt is, of ben je extatisch, gelukkig, vrij of…?

3. Leg dit doel vast;
Dit kun je vast leggen in tekst, in een tekening, met foto’s, met geluiden die je opneemt. Maak een connectie met dat doel. Ben je bijvoorbeeld auditief ingesteld? Bedenk dan welk lied je doet denken aan je doel. Dat wordt je DOEL-lied! Luister hier regelmatig naar. Elke keer als je het hoort dan denk je weer aan je doel. Dat lijntje is al gelegd in je hoofd!

4. Begin nu!!!
Ga vandaag je doel bepalen. Wacht er niet mee!

Mijn ultieme werk doel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven