fbpx

Loopbaanscan

Loopbaanscan

Laat jij je auto regelmatig keuren? Als je auto ouder is dan 4 jaar moet dit regelmatig gebeuren, dat is verplicht. Niemand die dit vreemd vindt, want het is belangrijk dat je auto veilig is.

Veiligheid is heel belangrijk, vooral voor je gezondheid. Je loopbaan heeft ook invloed op je gezondheid. Zit je lekker in je vel, heb je een baan waar je energie van krijgt dan is de kans klein dat je regelmatig verzuimt. Als je een baan hebt met veel stress, lichamelijk zwaar werk hebt, veel risico’s moet nemen met gevaarlijke stoffen, of als je werk heel veel energie kost, dan is dat erg ongezond voor je.

Gezond de eindstreep, je pensioen, halen klinkt heel logisch en is iets wat iedereen wil. Toch doen er maar weinig mensen echt zelf iets aan om duurzaam te werken. Hoe vaak bedenk je of je baan wel gezond voor je is? Of je met deze baan wel de eindstreep gaat halen? Of je duurzaam bezig bent? Ben jij eigenaar van je eigen loopbaan?

Een keer per jaar of 2 jaar laten we onze auto nakijken om te weten of we daar de eindstreep mee kunnen halen, waarom kijken we niet zo regelmatig naar onze loopbaan?

Hoe?

Hoe dan? Zul je misschien denken? Dat kun je doen met een loopbaanscan.  Je kunt dit op verschillende manieren doen. Als je gaat zoeken op internet dan zie je dat je veel (gratis) testen kan doen die een uitslag kunnen geven. Misschien is dat voldoende voor je? Maar een grote kans dat je een uitslag krijgt en deze of naast je neerlegt of denkt “en wat nu? “….

Je kunt ook naar je werkgever gaan en vragen naar een scan. Is er een HR afdeling? Die kan je vast verder helpen. Wordt er periodiek een PMO ( periodiek medisch onderzoek) gefaciliteerd? Daar zit een geestelijk onderdeel in. Gaat echter niet heel diep in op jouw loopbaan, maar geeft aan of je gezond bent en leeft. Vraag daar eens naar. Of zijn er contacten bij je werkgever die loopbaanscans kunnen houden in het kader van duurzame inzetbaarheid? Zoals een mobiliteitsbureau of andere externe partijen.

Je kunt ook zelf contact opnemen met een loopbaancoach. Die kan jou helpen een spiegel voor te houden,  te kijken naar wie je bent, wat je wilt en waarom je nu werkt. Mochten daarna vervolgstappen komen dan zit je meteen bij de juiste persoon aan tafel.

Wat is het eigenlijk ?

competence, experience, hand

Wat is nu dan eigenlijk een loopbaanscan? Het is een onderzoek wat je inzicht geeft in wie je bent, wat je wilt en wat je kunt. Dat kan door inzicht te geven in je talenten, je kwaliteiten en je persoonlijkheid. Je krijgt inzicht of je op dit moment een passende functie hebt bij een organisatie die bij je past en of deze over bijvoorbeeld 5 jaar ook nog past. Na een loopbaanscan kan er een actieplan komen als blijkt dat dit nodig is

Waarom niet?

Het kan zijn dat je denkt, dat is niet aan mij besteed, ik heb dat niet nodig. Of je denkt dat je nu, tijdens de Corona crisis toch geen andere baan kunt vinden. Jij hebt de perfecte baan al voor de komende 30 jaar. Je hebt er nu geen geld voor om dat te gaan doen, je hoofd zit al vol met diverse zaken, je ziet alleen maar problemen ontstaan als je er aan gaat beginnen… Tja als je dat denkt kun je beter eerst met die gedachte aan de gang, want is het allemaal echt zo, of is het juist de perfecte reden om het wel te doen?

Waarom wel!

Tja waarom wel… om gezond te blijven, gelukkig te blijven in je loopbaan en dus ook in je privé leven daar profijt van te hebben! Omdat je anders de perfecte baan mis kan lopen, omdat het geen kwaad kan als je al de perfecte baan blijkt te hebben, omdat je antwoorden kan krijgen op vragen die je in je hoofd hebt, omdat je een stap dichterbij jouw perfecte baan kan komen, omdat je een balletje laat rollen, omdat jij het dan nu in de hand hebt, omdat jij bepaald wat je doet, omdat je je kwaliteiten kunt gaan gebruiken, omdat je kan ontdekken wat echt bij je past, omdat jij eigenaar kunt zijn van je loopbaan, omdat .. nou ja vooral voor jezelf, jij bepaalt.

Ik vind het logisch om regelmatig te scannen of ik de goede kant op ga, of het de beste weg is die ik neem en deze bij te stellen als dat nodig is. Zo bepaal ik mijn route. Jij kan dat ook!

Wil je meer informatie over hoe jij je loopbaan in eigen regie houdt? Neem dan snel contact op met VogelVrij Loopbaancoaching!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven